Importerar prislistor

När du skapar en grossistprislista kan du välja att importera priser från en CSV-fil (kommaseparerad).

Att importera en prislista är ett bra alternativ när du använder ett externt system, t.ex. en ERP eller ett kalkylblad, för att skapa och hantera dina prislistor. Om du använder eller planerar att använda grosshandelskanalen för att bibehålla dina priser ska du inte importera dina prislistor.

Importerade prislistor stöder följande prissättningsfunktioner:

• ange priser för specifika produkter och varianter
  • lägsta och högsta orderkvantiteter, volympriser efter variant och kvantitetsinkrement

Importerade prislistor har följande regler:

• De kan endast ändras genom att importera prislistan igen. När du återimporterar priser till en befintlig prislista ersätts alla priser och produktvarianter som anges i prislistan med den nya importen.
  • De kan inte konverteras till en manuellt hanterad prislista.
  • De kan importera listor med hjälp av volymprissättning efter variant, men kan inte användas för volymprissättning efter produkt.

Importprislistor

Du måste skapa och ladda upp en CSV-fil som listar de produkter och produktvarianter som du vill inkludera i prislistan, tillsammans med de grossistpriser du vill erbjuda dem.

Innan du importerar CSV-filen, se till att varje produkt och produktvariant som du vill importera har en streckkod eller SKU listad i din Shopify-butik. Importprocessen använder SKU eller streckkod för att matcha produktvarianterna som anges i din CSV-fil med produkter och varianter i din butik.

För att importera priser, skapa en prislista och välj Prislisteimport.

Exempel på CSV-filer

Du kan ladda ner och visa exempel på CSV-filer för att använda som mallar för att skapa din egna importfil:

Om du använder en exempelfil för att skapa dina egna priser, se till att du tar bort all exempelinformation.

Format för CSV-filerna

Din CSV-fil måste innehålla följande information:

• Den första raden måste lista namnen på kolumnerna (kolumnrubrikerna) som du har valt att importera.
  • Varje ytterligare rad måste innehålla prisinformationen för en specifik produktvariant. Varje produktvariant måste finnas i Shopify och måste ha antingen en streckkod eller en SKU kopplad till den.

I följande tabell beskrivs de kolumner som du kan använda i din CSV-fil:

Importera kolumnrubriker för prislista med CSV
Kolumn Nödvändig Beskrivning
sku Denna kolumn krävs för produktvarianter som inte har streckkoder. Om alla produktvarianter har streckkoder behöver du inte inkludera den här kolumnen i din CSV-fil. Den SKU (lagringsenhet) som är kopplad till produktvarianten. Detta SKU-värde måste matcha SKU för produktvarianten i Shopify. De SKU:er som du lägger till ska vara unika för korrekt lagerspårning och rapportering.
barcode Denna kolumn krävs för produktvarianter som inte har lagerhållningsenhet. Om ingen av dina produktvarianter har streckkoder behöver du inte inkludera denna kolumn i din CSV-fil. Streckkoden associerad med produktvarianten. Detta värde måste matcha streckkoden för produktvarianten i Shopify. Om din CSV-fil innehåller både SKU och streckkoder för produktvarianterna, används streckkoden för att matcha produktvarianten i din butik.
wholesale_price Nödvändig

Grossistpriset för produktvarianten i din prislista.

Detta värde accepterar ett nummer med upp till två decimaler. Du kan använda en punkt eller ett kommatecken, beroende på valutan i din butik som decimaltecken för att skilja på dollar och cent. För att separera siffror i grupper om tre, använd en punkt, ett kommatecken eller ett mellanslag som tusentalsavgränsare. Följande är exempel på acceptabla värden: 1 000 000, 1 000 000 och 1.000.000.

Om valutan använder en punkt som decimaltecken, använder du en punkt. Följande är exempel på acceptabla värden: 55, 55,1 och 56,20.

Om valutan använder kommatecken som decimaltecken, använd ett kommatecken. Följande är exempel på acceptabla värden: 75, 57,2 och 75,20.

Följande exempel är giltiga för tre tusen, ett hundrafyrtio dollar och femtiofem cent: 3,141.59, 3 141,59 och 3.141,59.

Om du använder ett komma som decimaltecken eller tusentalsavgränsare måste dina grossistpriser omges av raka citationstecken så att de importeras korrekt (till exempel "1.000.000" och "1 000 000,52").

Formatera inte detta nummer med ett dollar- ($) eller centtecken (¢).

minimum_units Denna kolumn är valfri Maximalt antal enheter per beställning. Detta nummer måste vara ett heltal.
maximum_units Denna kolumn är valfri Maximalt antal enheter per beställning. Detta nummer måste vara ett heltal som är större än det värde som anges för minimum_units.
increments Denna kolumn är valfri Den multipel med vilken grossistkunden kan beställa produktvarianten. Till exempel, om antalet är 12, kan kunden köpa 12, 24 eller 36 enheter, men inte 4 eller 15. Detta värde accepterar ett heltal. Om den här kolumnen inte är specificerad är standardökningen 1.

Volympris efter variant

Volympris efter variant erbjuder olika pris per enhet för alla beställda enheter beroende på det antal som köpts. Du kan importera priser med volymavbrott med en CSV-fil som använder följande kolumner:

Kolumnrubriker för att importera priser med volymkontroll med en CSV-fil
Kolumn Nödvändig Beskrivning
sku Denna kolumn krävs för produktvarianter som inte har streckkoder. Om alla produktvarianter har streckkoder behöver du inte inkludera den här kolumnen i din CSV-fil. SKU (lagerhållningsenhet) associerad med produktvarianten. Detta SKU-värde måste matcha SKU för produktvarianten i Shopify.
barcode Denna kolumn krävs för produktvarianter som inte har lagerhållningsenhet. Om ingen av dina produktvarianter har streckkoder behöver du inte inkludera denna kolumn i din CSV-fil. Streckkoden associerad med produktvarianten. Detta värde måste matcha streckkoden för produktvarianten i Shopify. Om din CSV-fil innehåller både SKU och streckkoder för produktvarianterna, används streckkoden för att matcha produktvarianten i din butik.
wholesale_price_1 Nödvändig

Detta värde accepterar ett nummer med upp till två decimaler. Du kan använda en punkt eller ett kommatecken, beroende på valutan i din butik som decimaltecken för att skilja på dollar och cent. För att separera siffror i grupper om tre, använd en punkt, ett kommatecken eller ett mellanslag som tusentalsavgränsare. Följande är exempel på acceptabla värden: 1 000 000, 1 000 000 och 1.000.000.

Om valutan använder en punkt som decimaltecken, använder du en punkt. Följande är exempel på acceptabla värden: 55, 55,1 och 56,20.

Om valutan använder kommatecken som decimaltecken, använd ett kommatecken. Följande är exempel på acceptabla värden: 75, 57,2 och 75,20.

Följande exempel är giltiga för tre tusen, ett hundrafyrtio dollar och femtiofem cent: 3,141.59, 3 141,59 och 3.141,59.

Om du använder ett komma som decimaltecken eller tusentalsavgränsare måste dina grossistpriser omges av raka citationstecken så att de importeras korrekt (till exempel "1.000.000" och "1 000 000,52").

Formatera inte detta nummer med ett dollar- ($) eller centtecken (¢).

from_quantity_1 Denna kolumn krävs när wholesale_price_1 är specificerad. Minsta antal enheter av produktvarianten som din grossistkund måste beställa. Detta värde måste vara ett heltal.
to_quantity_1 Denna kolumn krävs när wholesale_price_1 är specificerad. Det maximala antalet enheter som kunden kan köpa till per-enhet-pris på wholesale_price_1. Detta antal är slutet på den första volymgränsen. Kunder som köper fler än detta antal enheter betalar ett lägre pris per enhet för alla enheter som de köper. Detta belopp måste vara ett heltal som är minst 1 större än det värde som anges för from_quantity_1.
wholesale_price_2 Denna kolumn är valfri Per-enhet-pris på produktvarianten som dina grossistkunder betalar när deras orderkvantitet är mellan from_quantity_2 och to_quantity_2. Priset måste vara lägre än värdet på wholesale_price_1 och måste vara ett nummer med upp till två decimaler. Till exempel: 55, 55,1 och 55,10.
from_quantity_2 Denna kolumn krävs när wholesale_price_2 är specificerad. Lägsta antal enheter som kunden behöver köpa för att betala per-enhet-pris på wholesale_price_2. Detta belopp måste vara ett nummer som är 1 mer än det belopp som anges för to_quantity_1.
to_quantity_2 Denna kolumn krävs när wholesale_price_2 är specificerad. Det maximala antalet enheter som din kund kan köpa för wholesale_price_2. Detta belopp måste vara ett tal som är minst 1 mer än det belopp som anges för from_quantity_2.
wholesale_price_3 Denna kolumn är valfri Per-enhet-pris på produktvarianten som dina grossistkunder betalar när deras orderkvantitet är mellan from_quantity_3 och to_quantity_3. Priset måste vara lägre än värdet på wholesale_price_2 och måste vara ett nummer med upp till två decimaler. Till exempel: 55, 55,1 och 55,10.
from_quantity_3 Denna kolumn krävs när wholesale_price_3 är specificerad. Lägsta antal enheter som kunden behöver köpa för att betala per-enhet-pris på wholesale_price_3. Detta belopp måste vara ett tal som är ett mer än det belopp som anges för to_quantity_2.
to_quantity_3 Denna kolumn krävs när wholesale_price_3 är specificerad. Det maximala antalet enheter av produktvarianten som din kund kan köpa i en och samma beställning. Detta belopp måste vara ett tal som är minst ett mer än det belopp som anges för from_quantity_3.
increments Denna kolumn är valfri Den multipel med vilken grossistkunden kan beställa produktvarianten. Till exempel, om antalet är 12, kan kunden köpa 12, 24 eller 36 enheter, men inte 4 eller 15. Detta värde accepterar ett heltal. Om den här kolumnen inte är specificerad är standardökningen 1.

CSV-filbegränsningar och detaljer

Följande lista innehåller detaljer om den CSV-fil som du behöver tillhandahålla:

• Den första raden i CSV-filen måste innehålla namnen på kolumnrubrikerna. Alla andra rader i CSV-filen måste innehålla prisinformation för en enda produktvariant.
  • Kolumnernas ordning är viktig och varje rad måste ha samma kolumnsekvens. För kolumner som är valfria måste alla föregående kolumner (inklusive andra valfria kolumner) anges. Till exempel, för att ange maximum_units-kolumnen måste du även ange minimum_units-kolumnen i din CSV-fil.
  • Importen matchar raderna i din CSV-fil till produktvarianter i din butik med hjälp av streckkoden, eller lagerhållningsenheten om det inte finns någon streckkod. Om importen inte kan hitta en matchning i butiken importeras inte prisinformationen för den raden. Båda kolumnerna kan ingå i din CSV-fil, men om alla dina varianter har streckkoder, behöver du inte inkludera lagerhållningsenhetskolumnen. Likaså behöver du inte inkludera streckkodskolumnen om alla dina varianter har lagerhållningsenheter. Båda kolumnerna måste ingå om några av dina produktvarianter endast har streckkoder och vissa endast har lagerhållningsenheter.
  • Om du inte använder streckkoder för att identifiera dina produktvarianter i din CSV-fil, ska varje produktvariant i din butik ha en unik lagerhållningsenhet. Om så inte är fallet får alla produktvarianter som delar samma lagerhållningsenhet samma pris. Om det finns en skillnad i prissättningen används det lägsta priset.
  • Använd UTF-8-kodning för att undvika att generera oönskade specialtecken i din fil.
  • Separera kolumner med kommatecken och separera varje rad med en radbrytning (\r\n).
  • Om en streckkod eller SKU innehåller specialtecken, till exempel ett kommatecken, måste du använda dubbla citattecken för escape-tecknet för att bifoga streckkoden eller SKU. Se till att din fil använder raka citattecken ("") och inte använder smarta citattecken (böjda citattecken) som de som ofta används i kalkylarksprogram.

Exempel

• I följande exempel har alla produktvarianter i prislistan unika SKU:er och det finns inga lägsta eller högsta kvantiteter eller kvantitetssteg:
sku,wholesale_price
22311233,12.55
12345311233,8
  • I följande exempel har alla produktvarianter i prislistan unika streckkoder, minimum_enheter, maximum_enheter och antal inkrement:
barcode,wholesale_price,minimum_units,maximum_units,increments
22313555563,12.55,1,10,2
12345311233,8,1,
99999998889,9,,,
80980980980,1000,,,6
  • I följande exempel har produktvarianterna lagerhållningsenheter men de har inte streckkoder. Två produktvarianter delar samma lagerhållningsenhetsnummer. I det här exemplet anges två olika priser för samma lagerhållningsenhetsnummer. Det lägsta värdet kommer användas för att ange grossistpriset för alla produktvarianter i prislistan som har denna lagerhållningsenhet:
sku,wholesale_price
90210333,12.55
90210333,8

När den här CSV-filen är uppladdad till grossistkanalen kommer varje produktvariant som har SKU 90210333 ha grossistpriset 8 USD.

• I följande exempel har den första produkten en kvantitetsgräns:
sku, wholesale_price1, from_quantity_1, to_quantity_1, increments

Relaterade länkar